Loader

Maak kennis met twee van onze vrijwilligers!

(Bron: In de Buurt Ede)

Ze zijn al vanaf september vorig jaar bezig: de vrijwilligers die van Koningsdag ieder jaar een feestje maken. Ook dit jaar staat er weer van alles op het programma: van Clown Diedeledo tot een optreden van John de Bever. Wij spraken twee vrijwilligers van het Comité Nationale Feestdagen!

“We willen het groots aanpakken dit jaar”, steekt Sylvia van den Top-Manuputty van wal. Voor haar is het inmiddels het derde jaar dat ze bij het Comité Nationale Feestdagen betrokken is. Dit comité organiseert de festiviteiten rondom Koningsdag en Bevrijdingsdag in Ede.

Iets leuks, iets groots

“Mensen roepen altijd: er gebeurt hier niets. Maar dan moet je ook wel iets willen doen. Iets leuks, iets groots. Iets waar mensen blij van worden.” En dat grootse is gelukt: het programma van Koningsdag loopt dit jaar door tot 21.00 uur en door het hele centrum van Ede zijn activiteiten. Zo is er natuurlijk de kleedjesmarkt, maar ook een muziekspektakel op het Kuiperplein en demo’s met radiografisch bestuurbare modelauto’s van Peperkamp op het Marktplein.

Vijf vrijwilligers

Het Comité Nationale Feestdagen bestaat dit jaar uit vijf vrijwilligers: een voorzitter, penningmeester, secretaris (Sylvia), algemeen bestuurslid en Jan. “Jan heeft eigenlijk geen titel,” lacht Sylvia. “Hij is manusje-van-alles.” Voor Jan Schenkel is dit het eerste jaar dat hij meehelpt. Sylvia: “Ik kwam Jan vorig jaar tegen tijdens Koningsdag. Hij zei: ‘hebben jullie nog vrijwilligers nodig?’ ‘Altijd’, antwoordde ik.”

Levendig centrum

Op een soortgelijke manier versterkte Sylvia drie jaar geleden het comité. “Ik deed altijd al vrijwilligerswerk en wilde iets anders erbij doen. Dus toen zei ik tegen de voorzitter: ‘als je vrijwilligers nodig hebt, laat het weten’.” Het Comité Nationale Feestdagen is jaren geleden ontstaan vanuit ondernemers om het centrum levendig te maken en alles wordt volledig gedaan door vrijwilligers.

Programma

Sylvia: “We beginnen in september te brainstormen voor het programma. Afgelopen jaar was er ook een wisseling van de wacht bij het comité, dat kostte ook wat tijd.” Jan: “We borduren voort op het programma van vorig jaar. Wat was niet leuk en wat wel? De minder leuke dingen schrappen we en we bedenken nieuwe leuke dingen.”

Lokaal

Daarbij wordt lekker lokaal gedacht. “Zo staat de Edese schilderes Jantina Boelens op het plein met creatievelingen (Oude Kerkplein) en staan er op het Food & Drinkplein (Maanderplein) Edese ondernemers als ijssalon PURO, De 4 Zussen en Willy’s 2 Go”, legt Sylvia uit.

“Dat lokale is juist het leuke. Op het Kuiperplein treden een aantal lokale muzikanten op en het Edese bedrijf Peperkamp showt modelauto’s op de Markt. Op het plein met goede doelen (Bevrijdingsplein) staat onder andere Team Climax en het jongerenkoor, dat geld inzamelt voor een nieuwe basgitaar.”

Clown Diedeledo

Is het comité bang voor concurrentie met Arnhem, waar Koningsdag ieder jaar groots wordt gevierd? “Nee hoor”, lacht Sylvia. “Het voelt niet als concurrentie. Toen ik zelf jong was, ging ik ook naar Arnhem. Maar als je kinderen krijgt, wil je toch graag hier blijven. We richten ons dan ook op ouders met jonge kinderen. Clown Diedeledo uit Bennekom komt en zijn er kinderattracties op het Kuiperplein. Maar voor jongeren hebben we dit jaar ook een uitgebreider programma, tot 21.00 uur.”

Muziekspektakel Kuiperplein

Daarmee doelt ze op het muziekspektakel op het Kuiperplein. Artiesten Wesley Klein, Wesly Bronkhorst en John de Bever komen optreden. Verder komen ook zes lokale bands rocken op het podium: Samen Duiken, Bergof, Jetblack, Live Poets Society, Andere Koek en Toffe Haan.

Vroeg beginnen

Veel geregel is al achter de rug voor het comité, maar de drukste dag staat nog voor de deur. Dat is Koningsdag zelf. Jan: “Om 07.00 uur zijn we aanwezig om de eerste vroege vogels die een goed plekje op de kleedjesmarkt willen, te helpen. Dat is leuk, er is meteen al reuring. Eigenlijk begint het vrijdagavond al, als we met krijt de de plekjes aan gaan geven waar geen kleedje mag liggen.”

“Om 06.00 uur op Koningsdag krijgen we een briefing, samen met de scouts van Scouting Tarcisius die ons helpen. Daarna worden al snel de marktkramen geleverd, gaan we de naamborden plaatsen (de pleinen in het centrum hebben op Koningsdag koninklijke namen), richten we het Foodplein in en zorgen we dat er een EHBO-post is bij de Oude Kerk.” Sylvia: “We zijn de hele dag aanspreekpunt voor iedereen, dus we maken heel wat kilometers.”

Tompoucen eten

Een onmisbaar onderdeel is het tompoucen eten met het hele comité en de scouts bij De Verleiding. “Dat moet gewoon, vind ik”, licht Sylvia toe. “Het is ook even een break in de dag.” Om 17.00 uur is de vrijmarkt afgelopen en volgt het opruimen. Hierna gaat het comité naar het Kuiperplein om te genieten van het muziekspektakel.

“Het wordt een mooi feestje”, besluit Jan. “Al maakt of breek het weer het. Als het tussen de 18 en 20 graden wordt, is het perfect. Daar hopen we dus op.”